Stephen Helgesen 07/03/25
Jeg er bange for, at danskerne er ved at miste deres gode gammeldags dømmekraft især, når det omhandler USA og dets folk. Forleden hørte jeg en podcast fra en populær radiokanal, hvor gæsteværten påstod, at Donald Trump var det værste der kunne ske for verden og at Danmark burde gøre op med deres alliance, med det han kaldte “Trumps USA”. Selv om han blev spurgt adskillige gange om, hvad det skulle gøres ret konkret, dansede han rund om spørgsmålet og nægtede at være specifik. Podcasten og gæsteværten var for mig et eksempel på de mange provokerende udsendelser og bombastiske overskrifter, som medierne udgiver i næsten døgndrift, alt med henblik på at tegne et fjendebillede af USA til almindelige seere og lyttere.
Jeg skynder mig at sige, at mange af de debatudsendelser og interviews er blevet redigeret af professionelle mediefolk og at mange paneler er bemandet af erfarne akademikere og andre “amerikaeksperter”. Desværre er der også lige så mange som repeterer de samme talking points og store overskrifter, som andre programmer og kloge hoveder tidligere har udtrykt. Eventuelt bliver de til en uendelig kaskade af negative meninger baseret på manglende fakta og holdbare præmisser.
Det skal også tilføjes, at denne bølge af foragt og skuffelse over Amerika ganske vist er reelt og eksisterer til en endnu højere grad i dag end under tidligere Demokratiske præsidenter. Men mange danskere som påstår, at Amerika har svigtet dem glemmer at vi Amerikanere ligesom dem er nødt til at leve med vores folkevalgte ledere uanset deres aktuelle ledelseskompetence. Sådan er det med de vestlige demokratier og i USA’stilfælde en demokratisk republik bestående af 50 delstater, og det er dér i systemernes forskel skæbnens knudepunkt ligger. Ligesom æbler og pærer begge er frugter så ligner USA og Europa hinanden i store træk, men er ikke ens når det gælder vore grundlæggende holdninger.
Sagen er, at amerikanerne valgte Donald Trump til at lede dem af mange gode grunde men ikke nødvendigvis fordi de mente, at det var præcis ham, der var den allerbedste af alle potentielle ledere. Det gjorde de fordi flertallet var dyb uenige med Demokraternes kulturkrig mod Amerikanernes grundværdier OG fordi de mente, at Kamala Harris ville have fortsat med at følge Joe Bidens politik. En anden grund var, at hun var mildest sagt ikke kvalificeret til jobbet. Traditionelle Amerikanere, dvs. dem der ikke bor på østkysten eller vestkysten, men kommer fra landets heartland som betegnes som Amerikas rygrad, sagde klart nej til Demokraternes fejlagtige økonomiske og kulturelle politik såvel Amerikas udenrigspolitiske kurs.
Amerikas enormt skæve betalingsbalance og handelsbalance er et produkt af kongressens mangeårige bevidste modstand til at tage fat på problemet. Trump lovede at vende de nedadgående trend. Derfor erklærede han “krig” mod den overbureaukratiserede amerikanske ministerier og regeringsagenturer, som efter hans mening havde gjort stor skade. Det var klart for mange af os som har fulgt Trumps karriere, at han vil påtage sig det samme oprydningsarbejde med organisationer som NATO, WHO, mm. En anden europæisk misforståelse er at Trump er en kriger. I realiteten er han en fredssøgende mand, selvom det ser ud til, at han elsker konflikt. Han praktiserer noget jeg kalder “sneglobuspolitik” – en fremgangsmåde som minder os om de sneglobuser fra vores barndom, som viser et hus om vinteren og som “sner” efter globussen er vendt på hovedet. DET er Trump i et nøddeskal. Han vender ting på hoved og venter på at se, hvor lang tid det tager for sneen at falde til ro igen.
Diplomati er bare et sofistikeret ord for hestehandel.
Vi i Europa føler, at den bedste form for diplomati er diskussioner, endda mange diskussioner som foregår bag lukkede døre OG hvis man skal sige noget offentligt, så skal det udformuleres så diskret og af og til så diffust som muligt. Ingen skal udsættes for ydmygelse eller bliver skubbet op i et krog. Sådan har det altid været, og Europæerne er trygge ved det. Det er derfor, at mange simpelthen ikke kan fordrage Donald Trump og Amerikanere, fordi vi bruger store armbevægelser og efterlader alt for store fodspor ligesom en elefant in en glasbutik.
Jyderne har et ry for at være gode handelsfolk. De køber ikke en hest, før de har grundigt undersøgt hestens fysiske tilstand og har spurgt ejeren hvor længe han har ejet den. Og så prutter de med prisen. Man handler som om man har penge, købekraft og har forstand på varen. Trump har været på begge sider af forhandlingsbordet i over 50 år. Han har beskæftiget tusindvis af medarbejdere og været CEO af et erhvervsimperium. Han har været Amerikas præsident i fire år, har rejst verden rundt og kender mange af verdenens ledere.
MEN det betyder ingenting for mange Europæiske ledere. De kan bare ikke lige ham. De føler sig forbigået, fornærmet, og vil ikke have ham som en del af deres eksklusive gruppe af stuerene politikere. Og nu er det almindelige Europæeres tur til at blive sure. De truer med at boykotte amerikanske varer uden at være klar over, hvor mange produkter der er produceret under licens i Europa. Coca Cola har en aftale med Carlsberg om at fremstille cola her i Danmark. Salling Gruppe har licens til at drive Starbucks og Carls Jr. burgerkæde. Mange danske firmaer har lignende licens med amerikanske producenter. Boykotte vil ikke kun ramme amerikanske firmaer, de vil også komme til at koste danske arbejdspladser og indtjening.
Ideologiske handel og boykotte er ødelæggende for et lands relationer.
Forstil jer at hver gang du skal købe noget skal du bruge et minut til at konstatere produktets oprindelsesland. Heldigvis kan europæiske forbrugere se, hvor fødevarer er produceret, men der er ikke yderligere information, om hvor råstoffer eller ingredienserne kommer fra. Andre end fødevarer produkter skal ikke følge de samme regler så man kan ikke altid identificere oprindelseslandet. Hvis vi vil følge vor politiske samvittighed og KUN købe produkter fremstillet af dem, vi er politisk eller etisk enige med, så bliver vi nødt til at justere vore købevaner efter de lande, hvis politik vi ikke er dus med. I USA SKAL alle produkter identificeres med informationen om oprindelsesland.
Produkter som er fremstillet med mere end 50% af Amerikanske dele eller har en produktionsværdi af 50%, kan kvalificere som “Made in America”. Derfor er det nemmere for amerikanere at se forskelle og være i stand til at boykotte udenlandske varer, hvis de har lyst. Europæere vil ikke være veltjent med at indlede boykotte af amerikanske varer, bare fordi de ikke kan lide Donald Trump eller at de føler sig trådt over tæerne pga. hans udtalelser. Mit bud er, køb de bedste produkter du har råd til og hvis der er kun een producent i et enkelt land, hvis politik du er uenig med, så overvej om du virkelig skal have produktet og så lev med din samvittighed. Og een ting til…
Jeg beder jer venligst klappe hesten mht. til Trumps udtalelser om Grønland forleden at Amerika vil få Grønland “one way or the other”. Trump refererer til lovlig veje for Amerika til at få Grønland og IKKE ved en invasion af landet. Og for dem som synes Trump er en diktator, kom venligst med een ting han har gjort, som kan betegnes som diktatorisk. Han bruger den magt som vælgerne gav ham, ligesom Joe Biden og Barack Obama brugte nøjagtig den samme magt de fik efter deres valgsejr.
Stephen Helgesen er pensioneret amerikansk diplomat, der har specialiseret sig i international handel. Han har boet og arbejdet i 30 lande over 25 år under Reagan-, G.H.W. Bush-, Clinton- og G.W. Bush-administrationerne. Han er forfatter til fjorten bøger, hvoraf syv omhandler amerikansk politik, og han har skrevet over 1.500 artikler om politik, økonomi og samfundstendenser. Han kan træffes på stephenhelgesen@gmail.com