Stephen Helgesen, 26/01/25
Donald Trumps præsidentskab er lige begyndt og jeg var heldig at være i USA da han blev indsat i embedet. Desværre var jeg ikke i stand til at se reaktionerne fra medierne i Danmark “in real time”. Efter ceremonierne var overstået og Trump havde genindtaget sin plads i det ovale kontor og straks tog kuglepennen i hånden for at skrive under på at hav af præsidentdekreter, var jeg godt klar over, at startskuddet for Amerikas politiske krig var undervejs.
På vej tilbage til Danmark med SAS sad jeg ved siden af en tysk forretningsmand (Georg S.) som var på vej til Düsseldorf efter en uges forretningsrejse i USA. Jeg spurgte ham om hans mening om Trump. Können Sie mir sagen, haben Sie Angst vor einer Trump-Präsidentschaft? Nej, sagde han, men han var bange for personen Trump. Han var også bange for den politiske højredrejning, som finder sted i visse europæiske lande i øjeblikket. Georg var godt klar over vores checks and balances dvs den måde vores grundlov beskytter den amerikanske befolkning fra destruktiv magtkoncentration. Mit sidste spørgsmål gik ud på hans syn på lederskab og ledelsesstil. Er Trumps stil noget tyskerne tager afstand fra efter deres tid med nationalsocialismen og Adolf H.? Hans svar var nuanceret, idet han sagde i princippet, var der ikke noget i vejen med patriotisme, men når patriotisme bliver manipuleret og giver fordele til éen gruppe fremfor andre, går det galt for et land med et demokratisk fundament. Jeg pressede ham. Hvad med Trumps facon og hans meget direkte talemåde, var det afskrækkende?
Georg indrømmede at han mente, at det var ikke noget de fleste tyskere vil finde behageligt, men han fandt noget af det forfriskende for en politiker og at han kunne ønske sig lidt mere direkte kommunikation uden filter sendt til den almindelige mand i Tyskland. Georg havde aldrig før været i Danmark, så jeg opfordrede ham til at spørge danskerne, hvad de mente om Trump, inden han tog tilbage til fædrelandet.
Et par dage efter min hjemkomst fik jeg tid til at se mine yndlings-fjernsynsudsendelser og læse gamle aviskronikker om Trump. Nu kan jeg konstatere, at mine adopterede landsmænd mildest talt er skrækslagne over Donald John Trump, især når det drejer sig om Grønland. En varm kartoffel er nu blevet til et brændende bål. Alle har en mening om Trump, og de fleste er decideret negative.
Man må spørge, hvorfor? Mit bedste bud er delt i to svar.
Svar 1. Danskerne kan ikke lide stærke ledere, især andre landes ledere og især dem som taler direkte og handler hurtigt. Svar 2. Kunsten at gå på kompromis er den foretrukne fremgangsmåde og alle ledere, der regerer med et solidt flertal bag sig og ikke tager hensyn til minoriteternes krav er suspekte og nedset. Der kan være andre forklaringer på, hvorfor Trump og Trumpstil er fordømmelsesværdigt, men jeg tror, at de to svar er på toppen af de fleste danskeres liste.
Amerikanerne er delt i to lejre, ikke kun på ideologierne men også på deres syn på handlekraft. Nogle foretrækker langvarige implementeringstider af lovgivingerne. Andre mener ting skal gå hurtigt. Trump er beslutsom og forventer at tingene sker med maksimal hast. Alle de nyeste dekreter er et eksempel på verden af Trump-hastighed. Illegale immigranter skal deporteres hurtigt. Grænserne skal lukkes hurtigt. Olieboringer skal komme i gang med det samme. DEI og andre ideologier som har sneget sig ind i regeringsdepartementer skal forbydes omgående. Væk med klimaaftaler og medlemskab i Pariskonventet, osv.
Trump er en primus motor forstyrrer. Hans modus vivendi er overmodighed og frækhed. Du får ikke tid til at formulere en modstandsstrategi. Du skal være i stand til at takle hans bombastiske bemærkninger og haglgeværagtig ideafskydning med det samme. DET er bestemt ikke typisk dansk, men han gøre det, fordi det er nemmere at have sine modstandere ude af balance end at give dem tid til at være velforberedte og laserfokuserede på hans udtalelser… og dermed parat til at korrigere ham eller sige ham imod “in real time”.
Hvad gøre man så, hvis man har lyst til at være en værdig opponent eller modstander? Hvordan kan man håndtere en disruptør, især hvis man repræsenterer et land som Danmark i forhandlinger, når det gælder en kompliceret sag som Grønland? Svaret er.. vær rolig. Vær velforberet og læs “The Art of the Deal” før man går alt for dybt ind i forhandlingerne. Faktisk kan man drikke dus med djævlen, hvis man ikke drikker for meget og for hurtigt.
Stephen Helgesen er en pensioneret amerikansk diplomat, der har boet og arbejdet i 30 lande i 25 år under Reagan-, G.H.W. Bush-, Clinton- og G.W. Bush-administrationerne. Han er forfatter til fjorten bøger, hvoraf syv handler om amerikansk politik, og han har skrevet over 1.400 artikler om politik, økonomi og sociale trends. Han kan kontaktes på: stephenhelgesen@gmail.com.