Israel vil ikke bøje sig for Bidens skamløse afpresning

André Rossmann, den 25. februar 2024, 24NYT

Benjamin Netanyahu har mange talenter, der har gjort det muligt for ham at sidde på posten som Israels premierminister i rigtig mange år. Men det, der gør ham uundværlig for Israel i den nuværende situation, er hans unikke evne til at stå fast over for USA’s forsøg på at tvinge Israel til at føre en politik, der bringer landets eksistens i fare.

Lige nu forsøger Joe Biden, der er bange for at miste mange muslimske stemmer op til det amerikanske præsidentvalg i november, at tvinge Israel til at afbryde krigen mod Hamas og gå med til den såkaldte tostatsløsning, som både israelerne og palæstinenserne afviser. Men at give palæstinenserne en stat efter at Hamas den 7. okt. 2023 udførte det største massemord på jøder siden Holocaust, ville belønne terror og opmuntre Hamas til at gennemføre flere lignende angreb på Israel.

Biden-administrationen bliver ved med at sælge fortællingen om, at “det overvældende flertal af befolkningen i Gaza ikke havde noget at gøre med angrebene den 7. oktober”. Det er sandt, at kun et mindretal blandt palæstinenserne er Hamas-terrorister, men 85 pct. af Gazas indbyggere ifølge en meningsmåling foretaget af Arab World for Research and Development (AWRAD) bakker op om Hamas. Og mange israelske overlevende fra angrebet den 7. oktober samt frigivne gidsler har fortalt, at civile palæstinensere deltog i plyndringerne, torturen og bortførelserne.

Det betyder ganske vist ikke, at alle i Gaza fortjener at lide, men på den anden side betyder det heller ikke, at palæstinenserne skal belønnes, især når der er al mulig grund til at tro, at de blot vil misbruge en fortsat mulighed for selvstyre i Gaza til at planlægge nye angreb på Israel.

Hvad Biden ikke forstår eller vælger at ignorere, er den kendsgerning, at næsten to tredjedele af israelerne nu er imod en palæstinensisk stat, hvilket er en radikal ændring i forhold til tidligere, hvor næsten to tredjedele støttede en tostatsløsning. Raketter og terror har fået mange israelere til at skifte standpunkt. Bidens forsøg på at etablere en palæstinensisk stat på trods af israelsk afvisning har forenet israelere fra højre og venstre, så et flertal er imod Biden og støtter Netanyahu. Selv mange venstreorienterede israelere, som i månedsvis demonstrerede mod Netanyahus retsreform, indrømmer privat, at de er glade for, at han og andre ledere fra den israelske højrefløj, som går ind for at fortsætte krigen indtil sejren over Hamas, har mod til at modstå presset fra Biden.

Joe Biden hader Israels premierminister, fordi Netanyahu har den frækhed at afvise en atomaftale med Iran. Det er en aftale, som ville gøre det muligt for den islamiske terrorstat at udvikle atomvåben og bruge milliarder af amerikanske dollar på at gennemføre terrorangreb mod israelske mål. I Bidens optik skulle småstaten Israel ligesom Tjekkoslovakiet i 1938 holde sin kæft og lade USA bestemme Israels skæbne.

Israelerne er klar over, at når Netanyahu er i stand til at modstå presset fra Biden, skyldes det, at han i en vis forstand er amerikaner og betragtes som sådan af mange amerikanere. Netanyahu gik nemlig på high school i Pennsylvania, studerede på Massachusetts Institute of Technology (MIT) og taler flydende engelsk uden accent. Og han ved, hvordan man kommunikerer over for den amerikanske befolkning. Netanyahu holder fast i magten, fordi han har overbevist en bred koalition af de israelske højrefløjspartier, som tilsammen repræsenterer flertallet af de israelske borgere, om, at han er den eneste person, der er i stand til at regere, når Israel står over for pres både fra Biden og andre fjender af Israel.

Trods advarsler holder Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, derfor fast i planen om at iværksætte en militær offensiv mod byen Rafah i det sydlige Gaza. Han afviser at “bukke under” for det internationale pres, som Israel er udsat for på grund af situationen i Rafah. ”Dem der vil forhindre os i at gennemføre en offensiv i Rafah, beder os i sidste ende egentlig om at tabe krigen”, siger Netanyahu. Hverken internationalt eller amerikansk pres vil derfor kunne diktere krigens gang over for Israel.

Senest har Israels parlament erklæret sin støtte til Netanyahu-regeringens udmelding om, at Israel er imod en ”ensidig” oprettelse af en palæstinensisk stat. Israels holdning er, at en eventuel aftale med palæstinensere skal nås gennem direkte forhandlinger mellem de to sider og uden betingelser. Den skal ikke dikteres af internationale aktører som f.eks. USA. Det kan derfor ikke undre, at jo mere Demokraterne med Biden i spidsen angriber Netanyahu, des større er den opbakning, Israels premierminister nyder blandt israelerne.

André Rossmann

1
0