Stephen Helgesen 09-03-25
Selvfølgelig er Danmark et yndigt land, men det er også meget andet set både udefra såvel som indefra. Turisterne strømmer hertil, drikker vore øl, spiser vore lækkerier og fotograferer alt fra den lille havfrue til H.C. Andersens hus. De tager hjem med gode minder om vidunderlige tider tilbragt på de gamle gader, havne og parker.
Men i dag er det anderledes især for amerikanske turister. Hvis de har nogle venner her eller taler ærligt med de indfødte, så lyder tonen lidt anderledes end dengang Amerika var et forbillede for frihed, åbenhed og civilitet, og blev set op til som mulighedernes land. Nu er danskerne sure og gnavne. De kan ikke fordrage Amerikanerne og især deres leder, Præsident Donald Trump, som de anser for at være en satanisk diktator uden et moralsk kompas.
De er villige til at boykotte amerikanske varer, bruge deres feriepenge andre steder end New York, Grand Canyon eller Florida. “Nej”, siger de. “Vi er færdige med storebror. Han har svigtet os, og nu gøre vi gengæld. Ren og hop. Gå hjem og læg dig. Vi er europæere og vi er stolte af det. Vi vil kæmpe til enhver tid for vores selvstændighed og selvstyre OG er villige til at klippe vore transatlantiske bånd over og “go it alone,” når det gælder handel og militær støtte til Ukraine eller andre europæiske lande, hvis det skulle blive nødvendigt. Vi står sammen under EU paraplyen, selv om vi er uenige med Bruxelles-bureaukraterne om mange af deres restriktioner og lovgivninger. Nej. Vi løfter fanen højt. Dannebrog og EU overalt.” Wauw. Det var noget af en mundfuld.
Man har selvfølgelig lov til at spørge sig selv: Går vi virkelig i så små sko, at vi er parate til at tilintetgøre et 80-årigt langt forhold med USA, blot fordi vi synes landets leder er et fjols? Har vi været i et parforhold med EU så længe, at vi har mistet evnen til at tænke selv og hvorvidt vores bånd med USA har gavnet os i fortiden? Er vi ude af stand til at se hvor enorm farlig verden er blevet og hvor vigtigt det er for den største demokratiske supermagt, at forbedre forholdet til en anden stormagt (Rusland) for at forhindre fremtidige konflikter? Kære venner, vi er nød til at fjerne skyklapperne fra øjnene og indse, at vi befinder os i “realpolitik 2.0” – en tid, hvor stærke ledere som dem i USA SKAL engagere sig i dialog med andre magthavere, og nogle gange uden Europas tilstedeværelse. Jeg taler naturligvis om Ukraine. Vladimir Putin respekterer kun magt, ikke svaghed. Han har ikke brug for evige diplomatiske tilnærmelser fra EU. Derfor må en mand som Donald Trump konfrontere ham, først for at sætte ting i relief mht til USA’s rolle i konflikten dernæst landets fremtidige forhold til Europa.
Hvad angår pressens emne du jour, Grønland, har danskerne sovet i timen, når det gælder deres relationer til Grønland og det grønlandske folk. Det er ikke kun min mening. Mange fremtrædende danske politikere har sagt det – og det samme har grønlænderne selv. At Grønland er en strategisk geopolitisk brik i den vestlige verdens sikkerhedspolitik er oplagt. Det ved alle. Om Grønland forbliver en fast og urokkelig del af Rigsfællesskabet eller påbegynder løsrivelsesprocessen, vil tiden vise. De danske medier og nogle “Amerika-eksperter” har været alt for hurtige til at fortolke Donald Trumps bemærkninger i sidste uge om Grønland (“Vi får det på den ene eller anden måde”) som en skjult krigserklæring. Disse såkaldte eksperter forstår ikke Amerikanere og heller ikke vores politiske system godt nok. De ser kun det de har lyst til at se, og hører kun det, som er i overensstemmelse med deres bekræftigelsesbias.
Kort sagt praktiserer mange af disse “talking heads” en form for social media overskrifts – og gentagelsesjournalistik, noget der er nemt, hurtigt og ikke kræver nogen form for research eller kritisk tænkning. Vi forbrugere fortjener bedre og mere saglige diskussioner. Emner som vores forhold til vores naboer og til vores allierede kræver seriøse debatter med folk som repræsenterer begge sider af sagen. Lad os for Guds skyld komme i gang. Vi kan stadigvæk nynne “Det er et yndigt land” mens vi gøre det.
Stephen Helgesen er pensioneret amerikansk diplomat, der har specialiseret sig i international handel. Han har boet og arbejdet i 30 lande over 25 år under Reagan-, G.H.W. Bush-, Clinton- og G.W. Bush-administrationerne. Han er forfatter til fjorten bøger, hvoraf syv omhandler amerikansk politik, og han har skrevet over 1.500 artikler om politik, økonomi og samfundstendenser. Han kan træffes på stephenhelgesen@gmail.com