Den nyeste epidemi er på vej

Stephen Helgesen, 12/01/25

Gudskelov er Covid forbi, men jeg har hørt at FN snart vil eklære, at en helt ny epidemi er på vej. FN har ikke givet den et navn endnu, men nogle af mine kilder siger, at den vil hedde Trump-træthed og at den bliver sat højt på listen over organisationens mest farlige sydomme, noget som allerede er spredt over hele kloden men ligger i bero, som et parasit lige under overfladen af almindelige mennskers hud og bevisthed.

Sådan en epidemi bliver umådelig svær at bekæmpe, fordi der er milliardvis af dollars på spil og enheder som støtter epidemiens overlevelse. Pengene kommer fra mediernes salg af aviser, reklamespots i fjernsyn og radio, sociale media, o.l. Politikerne, politiske partier og særinteresseorganisationer har også egeninteresser at pleje. Især skal amerikas medier tilfredstille læsernes og seernes krav på at få det sidste nyt fra “the orange man”. Det gælder både dem, der støtter Trump og dem der hader ham. Alle målgrupper er lige værdige skydeskiver for TVs rapportage og kommentarer om mandens bombastiske udtalelser. “Breaking news: Hvad tror du, at han siger næst? Vil han tibyde at købe Vaticanet eller måske Monaco? Bliv hos os og så kan du høre alt nyt fra verdenens mest omtalte mand.”

Trump er faktisk den største gave nogensinde til medierne. Og nu hvor han har allieret sig med verdens rigeste mand kan han faktisk bruge to kæmpe sociale mediaplatforme (X og Truth Social) til at formidle sit budskab, dagligt.. om hvadsomhelst. Det gør han selvfølelig gratis mens CNN, Fox og de andre kanaler skal betale journalisterne for at lytte til hvert eneste ord som flyver ud af hans mund. Rapportere er fast knyttet til Trump og følger efter ham som paparazzierne, og de fleste af dem ved at, hvis de venter længe nok, så får de en lydbid, som kan bruges på TV news.

Amerikas medier har oplevet og gennemgået en temmelig usund udvikling siden de store fjernsynskanaler  og dagblade distancerede sig fra saglig professionel rapportering og i stedet valgte “sladderblade”-journalistik. I gamle dage var “The National Enquirer” og nogle få tabloid aviser i USA dem, der beskæftigede sig med sensationelle historier, som var mere eller mindre vilde påstande fremfor seriøs journalistik. I dag lever mange aviser i den “røde zone” af pengemangel, og har svært ved at øge abonnementtallet. Yngre mennesker kunne ikke drømme om at åbne en avis især, når smarttelefonen er lige ved hånden og giver dem adgang til alverdens nyhedsplatforme.

Det er der – i sociale media og i YouTube – at gen X og gen Z får deres information. Ifølge de nyeste statistikker fra forskellige kilder bruger omkring 5,22 milliard mennesker sociale media, som udgør cirka 64% af verdens befolkning. I USA er de tal op på 308 million. I Kina er tallene 1.07 milliard mennesker. Og det betyder, at alle eller næsten alle har adgang til Donald Trumps kommentarer kun få minutter eller sekunder efter han udtaler sig.

Nogle påstår, at Kina har lukket Coronavirusen ud af et laboratorium i Wuhan og dermed har inficeret alverdens mennesker. Uanset om det er sandt eller ej, har virusen gjort stor skade og ser ud til at være årtusindets mest farlige sygdom. Trump-træthed kan sprede sig hurtigere og er knap så fysisk farlig, men for nogle som er for stærkt knyttet til sociale medieplatforme, der specialiserer sig i at formidle falsk information, udgør de en risiko af en helt anden art. Deres manipulerede “dækning” af begivenheder er mere vedvarende og kan udløse farlige bivirkninger af mistro. Vi kan ikke forvente, at Trump-træthed er et forbigående fænomen, og jeg er stensikker på, at den vil komme til at ramme de fleste af os før eller senere.

De gode nyheder er, at der er en modgift for det, men den er ikke noget, som mange er tapre nok til at anvende, fordi det vil kræve en hvis stædighed og udholdenhed. Løsningen ligger at slukke for knappen af vore TV og smarttelefoner. Har du mod til at prøve det, før Trump-træthed stjæler din humor eller kræfter?

Stephen Helgesen er pensioneret amerikansk diplomat, forfatter til 14 bøger og har skrevet over 1.400 artikler om politik, økonomi og sociale tendenser. Han kan træffes på stephenhelgesen@gmail.com

1
0